Ce se întâmplă de fapt în Niger. Una din cele mai bogate ţări în uraniu suspendă exporturile către Franţa. Localnic: „Sunt pro-rus și anti-Franța. Ne-au furat bogăţiile”

0
125

Ce se ascunde în spatele loviturii de stat de Niger şi de ce unii locuitori sunt pro-Rusia și anti-Franța? După ce generalul Abdourahamane Tchiani a dat o lovitură de stat pe 26 iulie 2023 şi l-a răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum, culorile Rusiei au apărut brusc pe străzile din fosta colonie franceză, relatează BBC.

Un om de afaceri din Niger şi-a etalat cu mândrie o ținută în culorile drapelului rus. Este o dovadă de ostilitate tot mai mare față de Occident, relatează BBC. Preşedintele alungat, Mohamed Bazoum, era un aliat ferm al Occidentului în lupta cu militanţii islamiști și totodată un partener economic puternic.

Niger are o bază militară franceză și este al șaptelea producător de uraniu din lume. Uraniul este vital pentru energia nucleară, un sfert din acesta fiind destinat Europei, în special Franţei. Potrivit Washington Post, junta militară din Niger a anunțat că suspendă exporturile de uraniu către Franța.

/observatornews.ro/extern/


Descoperă mai multe la Thasos 🇬🇷 Grecia | mapamondⓜdomains

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns